Aanjagen of wegjagen

De afgelopen weken kon je geen krant openslaan of het onderwerp woningbouw werd genoemd. Ook in deze krant stonden meerdere artikelen waarin gouden bergen worden beloofd. Maar ondertussen…

In 2020 en 2021 heeft Lokale Realisten al, unaniem aangenomen, moties ingediend over het versnellen van de woningbouw. Ook toen was de afwachtende houding van het college zichtbaar. Het resultaat van de uitvoering van deze motie kennen we allemaal… er heeft weinig tot geen versnelling plaatsgevonden op zowel de koop- als (sociale)huurmarkt.

Hieruit blijkt maar weer hoe dit college haar werk doet, de trein is uiteindelijk pas gaan rijden vlak voor de verkiezingen.

Hoe moeten we dit college nog serieus nemen als ze, in de laatste maanden van hun termijn, zeggen dat “woningbouwversnellers” aangetrokken worden? Waar waren die woningbouwversnellers de afgelopen 2 jaar toen we ze ook al nodig hadden?!

Woningnood, en dat terwijl wonen gewoon een recht zou moeten zijn…

Helaas speelt dit probleem niet alleen bij koopwoningen, waar op dit moment zoveel vraag naar is. Daardoor zijn ook in Gemert-Bakel de vraagprijzen enorm en worden woningen vaak ver boven de vraagprijs verkocht. Ook is er, al jaren, een grote behoefte aan meer (sociale) huurwoningen. Veel jonge mensen worden bijna “gedwongen” om onze gemeente te verlaten, omdat ze eerder een plekje aangeboden krijgen in omliggende dorpen of steden dan in Gemert-Bakel. Als je het mij vraagt een zeer ongewenste ontwikkeling.

Ook op het gebied van (sociale) huurwoningen is het dus tijd voor actie! En graag snel! Tiny houses, noodwoningen, prefab huizen, het kan allemaal, maar ik vraag mezelf steeds meer af: wil het college het ook wel?

In de aankomende raadsvergadering komt het college met een voorstel om de prijzen voor bouwgrond te verhogen met 16%. Ze willen dus dat er meer gebouwd wordt maar ondertussen verhogen ze de bouwgrond even met een fiks percentage... ik begrijp het echt niet meer. Wil het college nu wel of niet dat er meer gebouwd wordt?

Een prijsverhoging met zo’n fiks percentage?! Niet als je het ons vraagt! Juist in deze tijd moet worden gestimuleerd om meer te bouwen, en dat doe je niet door ook nog de kosten op de bouwgrond te verhogen. Meer bouwen zorgt juist voor meer doorstroming en moet dus worden aangemoedigd in plaats van ontmoedigd.

Mensen die willen bouwen worden, als dit plan erdoor komt, dubbel zo hard gepakt omdat zowel de bouwgrond als de bouwmaterialen flink in prijs verhoogd zijn. Dat er een verhoging komt, kunnen we nog begrijpen. Maar voor ons geldt dan wel in alle redelijkheid.

Nogmaals, niet afwachten maar actie! Al jaren wordt beloofd dat er versnelling komt, het wordt nu ook tijd dat dit geregeld wordt voordat we nog meer mensen “kwijtraken” aan omliggende dorpen en steden. Geen flauwekul!

 

Anne van den Nieuwelaar

Lokale Realisten

info@lokalerealisten.nl

Aanjagen of wegjagen