Taalhuis Gemert-Bakel en Digipunt De Eendracht

Onder grote belangstelling is donderdag 30 november 2017 het Taalhuis Gemert-Bakel en het Digipunt De Eendracht geopend. Ik heb, als het enige aanwezige raadslid, enorm genoten van de mogelijkheden die er zijn voor mensen in een achterstandspositie. De afgelopen acht jaren heb ik me als raadslid namens de fractie van de Lokale Realisten ingezet voor de sociale belangen van de inwoners. Geen identiteitspolitiek maar mogelijkheden bieden aan alle mensen, die aan de achterste mem hangen zoals de boeren zouden zeggen.

 

Marly Driessens, directeur van de bibliotheek opende de middag en daarna roemde wethouder Jan Bevers de samenwerking met de diverse organisaties. De wethouder gaf aan dat bijna 15% van onze inwoners laaggeletterd zijn en dat het investeren in het voorkomen van taalachterstand zinvol is in bestrijding van armoede

 

Wim Daniëls, een fulltime schrijver en taalkunstenaar gaf op een komische manier aan hoe het alfabet is ontstaan. Zijn voordracht was doorspekt met dialect en hij gaf aan dat taal erg belangrijk is voor de ontwikkeling van de mens. Dat Wim erg bekend is werd opgemerkt door een vrouw die elders in de Eendracht ging zingen in een koor. Zij wekte hilariteit op met de opmerking: “Hé, een bekend gezicht, bende gai van de radio”!!!

Samen met Jan Bevers opende Wim Daniëls het Taalhuis en met enige leden van het vroegere internetcafé De Komschool werd de visual van het nieuwe Digipunt onthuld.

 

Taalambassadeurs werden geïnterviewd en vertelden hoe zij vanuit hun handicap, niet goed kunnen lezen en schrijven, de omslag hebben gemaakt naar ambassadeur. Een bewogen verhaal, waarin twee dames aangaven op school eigenlijk niet mee te kunnen. Toch mochten zij over naar de volgende klas, maar kennelijk alleen omdat ze anders te oud werden als ze de klassen over moesten doen. Beide dames waren knap in het voor de gek houden van de leerkrachten. Ze hadden een dagtaak aan het verzinnen van foefjes om alles uit het hoofd te leren, waardoor ze toch acceptabele cijfers scoorden. Maar op een gegeven moment vielen ze door de mand!

Van een stil muisje achter in de klas, schopten zij het tot taalambassadeur. Blij en gelukkig dat ze weer mee kunnen doen.

 

Mari van Berlo, voorzitter van de Stichting Ceigoed, die samen met enthousiaste vrijwilligers, het Digipunt De Eendracht bemenst, merkte op dat een digitale achterstand het nieuwe analfabetisme is. Hij gaf aan hoe levende organismen kunnen communiceren en dat verbale en non-verbale communicatie tussen mensen onderling erg belangrijk is. Enthousiast was hij over de nieuwe digitale mogelijkheden, zoals sociale media, mobiele apparaten, open sources, 3D printing, digitaliseren, etc., die beschikbaar komen in het Digipunt.

 

 

Voor een belangrijk deel is de aanpak van laaggeletterdheid gebouwd op bestaande activiteiten die al gefinancierd worden. De winst in deze aanpak zit in de samenwerking, waardoor (digitaal)laaggeletterden beter bereikt worden, een betere match is tussen vraag en aanbod en betere resultaten worden bereikt.

 

Als Lokale Realist zal ik me blijven inzetten voor mensen, die een steun(tje) in de rug nodig hebben.

 

Dini Methorst –van Kessel

Raadslid Lokale Realisten

 

Taalhuis Gemert-Bakel en Digipunt De Eendracht