Niks om je voor te schamen

De afgelopen weken is er, zowel landelijk als lokaal, al veel geschreven en gesproken over armoede. Voor veel mensen een punt van schaamte of juist een “ver-van-mijn-bed-show”. En waar het eerst “alleen” de lagere inkomens betrof, worden inmiddels ook de middeninkomens hard geraakt door de hoge kosten die er maandelijks gemaakt worden. Even een boodschap doen, even tanken en even de energierekening betalen… voor velen voelt het niet meer als even en is het een flinke aanslag op de bankrekening. Ik denk dat op dit moment elke inwoner van Gemert-Bakel geraakt wordt in de portemonnee, de een wellicht iets harder dan de ander. Het is geen tijd voor schaamte, want juist door het gesprek hierover aan te gaan, en waar nodig hulp te vragen en zoeken, zorgen we er samen voor dat die schaamte niet nodig is en we het onderwerp “armoede” bespreekbaar maken én houden.

Begin september werd ik geraakt door een artikel dat in het nieuws geweest is; een 11-jarig kind is op een basisschool in Rotterdam flauwgevallen omdat het al 3 dagen niet gegeten had. En niet omdat het dat niet wilde, maar omdat er gewoonweg geen financiële middelen waren. Enkele dagen later las ik over een hartverwarmend initiatief wat gestart is op een basisschool in Eindhoven; de boterhammenbar. Een plek waar leerlingen, in de ochtend voor schooltijd, heen kunnen om hun broodtrommel en drinkfles te vullen en een stuk fruit te pakken. Zodat elk kind met een gevulde buik aan de schooldag kan beginnen en “gewoon” mee kan doen met de pauzehap en lunch zoals alle andere klasgenootjes.

Terug naar Gemert-Bakel; Afgelopen week kregen we in de commissie Sociaal Domein een presentatie van de GGD. Zij hebben in 2021 een kindmonitor afgenomen onder ouders met kinderen in de leeftijd van 0-11 jaar. Ook hieruit kwam naar voren dat 7% van de ouders moeite heeft om financieel rond te komen. Voor 265 kinderen zou dit geldgebrek zelfs risicovol zijn voor hun gezondheid en welbevinden. Wetende dat dit onderzoek in 2021 afgenomen is, en de wereld op dit moment toch wel enorm veranderd is, zal dit cijfer alleen maar toegenomen zijn en dat vraagt om actie als het aan ons ligt…

Lokale Realisten zijn van mening dat elk kind met een gevulde buik, maar ook met een gevulde broodtrommel, de schooldag moet beginnen. We willen daarom in de eerstvolgende raadsvergadering de wethouder verzoeken om, samen met de onderwijspartners, te onderzoeken of er in onze gemeente behoefte is aan een boterhammenbar binnen onze onderwijsgebouwen. Deze zou dan, gevuld door lokale ondernemers, gebruikt kunnen worden door de leerlingen die dat nodig hebben waardoor ieder kind de brandstof heeft om een schooldag goed en fijn door te komen.

En meteen vraag ik me dan af; kunnen we meer doen? En zo ja, wat?  Ik hoor het graag van u, de inwoner van Gemert-Bakel. Wellicht kunnen we er zo samen voor zorgen dat het voor iedereen weer wat makkelijker wordt.

 

Anne de Laat

Fractievoorzitter Lokale Realisten

info@lokalerealisten.nl

 

 

 

 

Niks om je voor te schamen